Overordnet om kirkerne


Stacks Image 30
Ovenstående billede er en af Maltas mange kirker, kaldet St. Francis Church. Denne er en af de større kirker og kan ses ved Rabat på Gozo.

Malta er ikke et religiøst land, da de ikke følger de religiøse bud til punkt og prikke. Dog er 95% af malteserne katolske. Udover dette er der 2% ateister, 1% muslimer og de sidste 2% er en blanding af jøder, hinduer og buddhister. Da størstedelen af befolkningen er katolikker, er kirkerne på Malta meget fremtrædende. Det kan man se ved, at de har 365 kirker. Dette svarer til, at der er en kirke til hver dag på året. Her er det omkring halvdelen af malteserne, som går i kirke hver søndag. Det ses også, at malteserne er meget religiøse, eftersom de udsmykker deres døre og vægge med statuer eller plader, der forestiller Jomfru Maria eller Jesus.


Grunden til, at Malta er et overordnet katolsk land, stammer helt tilbage fra alle erobringerne af Malta. Malta har gennem årene været erobret af mange. I år 60 indførte skt. Poul kristendommen på Malta, men senere blev Malta erobret af araberne og en stor del af folket konverterede til islam. I 1091 blev Malta indtaget af Normannerne og de genindførte kristendommen. Senere i 1530 overgav Karl 5. Malta til johanitterne også kendt som malteserridderne, som fik en stor indflydelse på de maltesiske kirker.


 
Stacks Image 22
På dette billede ses en af Maltas mindre kirker, kaldet Kappella Sant' Anna. Denne kirke er et af deres små kapeller og den kan ses ved Dwejra Bay.

 


Vigtigt at vide ved besøg af kirker


Man skal huske, at når man skal have tildækket sin mave, skuldre og knæ hvis man vil ind i kirkerne, ellers er det ikke tilladt at gå derind. Dette er fordi nogle maltesere er meget religiøse og føler, at det er krænkende. Derfor er det heller ikke tilladt at bade nøgen eller topløs på strandene.

Som nævnt er der 365 kirker, dette er en del kirker, taget i betragtning af, at Maltas areal kun er 316 km2. Dog er der meget forskel på kirkerne. Nogle af kirkerne på Malta er fine eksempler på datidens barokstil, mens andre er simple små kapeller. Selvom der er meget forskel på kirkerne og der er mange inden for et meget småt areal, har alle kirkerne et aktivt sogn med en ansat præst.


Kirkerne på Malta er bygget i den karakteristiske kalksten og er ofte udsmykket med en masse flotte udskæringer og skulpturer. Et eksempel på dette er St. Pauls Pro-Cathedral, som indeholder nogle store kunstværker, dette er bl.a. en af de største samlinger af træudskæringer af Albrecht Durer.


Mange af de maltesiske kirker har to ure. Det ene ur viser datoen, mens det andet ur viser tiden. Nogle af kirkerne har to ure, som viser tiden, hvor det ene af urene viser den forkerte tid for at drille djævlen.
Udover dette kan man i mange af kirkerne se alt fra barokkunst til krystallysekroner.

 
Stacks Image 48
Stacks Image 50


Mosta Rotunda


Saint John's Co-Cathedral

 

En af de mest kendte kirker er Mosta Rotunda, som har den tredje største kuppel i hele Europa.


Kirken Mosta Rotunda, som også hedder St. Mary, kaldes også for mirakelkirken. Da Malta led af bombardementer under 2. verdenskrig blev kirken tilflugtssted. Omkring 300 mennesker blev samlet inde i kirken, mens 3 bomber ramte det. 2 af bomberne gled ned ad taget og ramte pladsen uden at eksplodere, hvor den sidste gik igennem taget og ramte gulvet dog uden at eksplodere. Dette er grunden til, at kirken også bliver kaldet mirakelkirken.


Da briterne tog over efter Napoleon fik de indflydelse og satte deres præg på forskellige bygningsværker heriblandt kirken Mosta Rotunda.


St. John Co-Cathedral ligger i Maltas hovedstad, Valletta, og er et af hovedpunkterne på ens besøg på Malta. Kirken blev indviet i 1578 og er blevet bygget af Johanniterordenen. Under Anden Verdenskrig i 1941 blev katedralen bombet og undgik med nød og næppe total ødelæggelse. Det var først 76 år senere, altså i 2017, at katedralen var totalt renoveret igen.


Uden på er katedralen ikke specielt betagende, men indeni er katedralen dækket af guld, sølv og marmor. Under marmorgulvet ligger der 400 riddere begravet, som hver især har deres egen gravsten udsmykket med den afdødes våbenskjold og andre symboler.


Det indvendige design af katedralen regnes for at være et af de fineste eksempler på barok arkitekturen i Europa. Katedralen gemmer på rigtig mange skatte som blandt andet det berømte maleri “Halshugningen af Johannes Døberen” (1608) som kan ses i kapellet.


Kirken er åben for offentligheden, men vær opmærksom på, at det koster penge at besøge kirken indvendigt (max. €10).

 
Stacks Image 77
Stacks Image 79
Her ses et billede af kirkens kuppel
Her ses Saint John's Co-Cathedral indvendigt
 
Stacks Image 70
Stacks Image 72


Church of Our Lady of Pilar


Saint Paul's Church


Church of Our Lady of Pilar er en kirke, som er placeret i Maltas hovedstad Valletta. Kirken blev bygget i starten af 1670 som en kirke til de Aragonske riddere.


Kirken var bygget som en sammenhæng med Auberge d’Aragon, men var først bygget et helt årti efter konstruktionen Auberge d’Aragon. Grundstene af kirken blev lagt af stormester Nicholas Cotoner og konstruktion var primært finansieret af en gruppe mennesker.


I 1693 blev Malta ramt af et jordskælv og dette forårsagede skader i kirkens konstruktion, derfor involverede de Aragonske riddere Romano Carapecchia, som var ingeniør, til at genopbygge de skader, der var kommet på kirken. Projektet blev finansieret af stormester Ramon Perellos y Roccaful, og stod færdigt i 1718.


Kirken er åben for offentligheden, så der er fri mulighed for at besøge kirken og få den set indvendigt.

Stacks Image 95
Her ses et billede af Church of Our Lady of Pilar indvendigt


St. Paul’s Church er en kirke, der ligger i Rabat, som er dedikeret til Apostlen Paulus, som har indført kristendommen på Malta.


Kirken er bygget ved siden af en grotte, hvor Apostlen Paulus efter sigende har levet i tre måneder, efter hans skib forulykkede i 60 e.kr. Denne begivenhed ses af malteserne som en af de største national begivenhed. Kirken som står der i dag er bygget i 1570.


For det maltesiske folk er Apostlen Paulus en slag spirituel far.


Ved siden af kirken ligger Wignacourt Museet, hvor man blandt andet kan se den grotte som Apostlen Paulus skulle have levet i. Udenfor grotten kan man se gravstene og skulpturer af Apostlen Paulus. På museet er der også andre spændende ting og det anbefalde at hvis man alligevel tager afsted ville det være en god ide at benytte muligheden for at se nogle af de andre ting som f.eks. bunker fra 2. verdenskrig og katakomberne.


Kirken er åben for offentligheden og det er gratis at komme ind. Wignacourt Museet er åbent alle dage fra 9:30 til 17:00 og indgangen koster højest 5 €.

Stacks Image 99
Her ses en skulptur af Apostlen Paulus