Maltas historie i årstal

 

5200-4000 f.Kr.: De første mennesker ankom fra Sicilien


3600-2000 f.Kr. De mystiske og enorme templer bygges


800 f.Kr: Malta bliver fønikisk koloni


218 f.Kr: Malta er en del af Romerriget


454: Malta erobret af vandalerne


494: Malta erobres af goterne


534: Malta erobres af byzantinerne


870: Malta erobres af araberne


1091: Normannerne indtager øerne og genindfører kristendom


1530: Johanitterordenen (også kendt som Johanitterridderne eller Malteserridderne) slår sig ned på Malta


1565: Ridderne modstår en lang belejring af osmannerne


1566: Ridderne grundlægger fæstningsbyen Valletta, der i dag er hovedstad


1798: Napoleon fordriver ridderne og hærger øriget


1800: Englænderne tvinger Napoleon til overgivelse


1814: Malta bliver britisk kronkoloni


1869: Suezkanalen åbnes og bringer økonomisk vækst til øerne


1914: I forbindelse med første verdenskrig bliver Malta middelhavsbase for Royal Navy


1919: Folkeligt oprør mod englænderne


1921: Endnu et oprør fører til selvstyre


1942: Malta bombes massivt under anden verdenskrig


1964: Malta får selvstændighed


1974: Malta bliver republik


2004: Malta optages i EU


2008: Euroen indføres

Video fra tempel

 

Vidste du…


…At man ikke ved meget om, hvordan folket levede, og hvem de var, da de første templer blev bygget, dog har man efter fund af “fat ladies”, tykke kvindefigurer konkluderet at de må have tilbedt frugtbarheden. Templerne blev bygget af cirka 5 meter høje sten der vejede næsten 1000 tons. I cirka 2500 f. kr. forsvandt folket. Nogle af templerne står der stadig, eller resterne af dem, på blandt andet Ggantija på Gozo.

 

Religion


Religionen har ændret sig gennem tiden alt efter hvilket styre der har været. Da englænderne var der, var der en anden religion end da korsridderne var der. På den måde har mange templer og kirker ændret sig og tilpasset sig den religion der var på det givne tidspunkt.

 
Stacks Image 24
Stacks Image 26
Stacks Image 28
Stacks Image 30
 

Mdina og Maltas historie

Mdina er en by, der er omkranset af byen Rabat. Da Mdina engang har været hovedstaden på Malta, er byen blevet påvirket af mange historiske øjeblikke. I dette stykke vil i kunne læse om, hvorfor Mdina ser ud som den gør i dag og historiske begivenheder, der har ført Malta til der, hvor det er i dag. Malta har nemlig været underlagt flere forskellige styrer som har påvirket Maltas byer og folk.


Før Mdina og Rabat blev grundlagt som by, var hele området en by ved navn Melite.


Mdina blev grundlagt i det 8. århundrede og var hovedstaden på Malta indtil 1500-tallet. Igennem tiden er byen blevet påvirket af forskellige kulturer og har ændret udseende meget over tid. Frem til år 60 var Malta under romersk herredømme, hvilket også medførte, at der blev dyrket den romerske religion, men i år 60 siger legenderne, at Apostlen Paulus skyllede i land ved Mdina/Rabat og opholdte sig her. Paulus’ ophold har også medført, at de kirker der er blevet opført i Mdina og Rabat og mange af de statuer der står i byerne er opført til ære for Paulus.


Da Malta blev erobret af araberne i år 870, blev mange af de romerske bygninger ødelagt, og araberne genopbyggede nye byer i deres stil, her i blandt Mdina. I denne tid blev Malta også gjort islamisk. Araberne regerede her indtil 1091 hvor normannerne kom og genindførte kristendom, hvilket satte sit præg på byen i form af kirker, Palazzo Falson og mange af adels bygningerne i hovedgaden.


I 1500-tallet mistede Mdina status som værende en hovedstad til Valletta som har fungeret som hovedstad siden da. I denne tid var johanniterriddernes storhedstid. Deres stormestre ville vise deres rigdomme og storhed ved at købe palæer i Mdina, selvom det ikke længere var hovedstad, var der stadig stor prestige i at have en bolig der. Mange af bygningerne er bygget i en barokstil da det var moderne og et tegn på høj status i denne periode.


I lang tid regerer johanniterne på Malta og først i 1798 sker der store ændringer på den lille ø, Napoleon fordriver nemlig ridderne og hærger øen på grund af dens strategiske gode placering. Det vil englænderne dog ikke være med til, da de også ser en vinding i at have Malta, og “hjælper” derfor malteserne med at fordrive Napoleon i 1800. I 1814 gør de så Malta til en britisk koloni, hvilket igen er smart på grund af øens placering. Med Malta som koloni har de nemmere adgang til mange af de eksotiske eksportvarer fra middelhavet.

Den Franske Besættelse (1798–1800)


Den franske besættelse af Malta varede fra 1798 til 1800. Det skete da Sankt Johannes' Orden overgav Malta til Napoleon i juni 1798. På Malta har franskmændene etableret en tradition i maltesisk historie (som en del af Den Franske Republik) gav Frankrig fri uddannelse til alle og etablerede pressefriheden.


Franskmændene afskaffet adelen og slaveriet. Det eneste resterende arkitektoniske træk ved den franske besættelse er sandsynligvis de fleste våbenskjolds ødelæggelse på facaderne af ridders bygninger. Malteserne gjorde snart oprør mod franskmændene og franskmændene trak sig ind i Valletta og de store havnefestninger, hvor de blev belejret i mere end to år. De overgav Malta, da deres fødevareforsyninger var ved at løbe tør.

 

På forholdsvis fredelig vis fungerer Malta som koloni til begge parters bedste, Malta er beskyttet i mod angreb og England har en god position. Først under 1. verdenskrig bliver Maltas skæbne sat på spil igen, og Malta bliver base for the royal navy.


Efter 1. verdenskrig har Malteserne fået nok og gør oprør mod englænderne i 1919, dog opnår malteserne først et selvstyre i 1921, stadig under belejring af englænderne.


Under 2. verdenskrig bliver Malta igen sat i jeopardy da store dele af Malta bliver bombet og ødelagt i 1942. Mange af ødelæggelserne efter bombningerne skulle genopbygges, og flere af dem er ikke blevet renoveret, men fornyet med et moderne præg, dette ses eksempelvis på operaen (se video nedenfor).


I 1964 får Malta fuldstændig selvstændighed og frigøre sig helt fra englænderne. Som følger af det selvstændige styre skulle der nogle ske nogle ændringer i styret, og Malta blev derfor en republik i 1974, som betyder at Malta fik et styre med en folkevalgt præsident som statsoverhoved.
Efter 2. verdenskrig blev Malta som tidligere skrevet genopbygget, og malteserne stræbte efter en ny sikkerhed, men hvor de stadig havde mulighed for have et selvstændigt styre, Malta bliver derfor optaget i EU i 2004.

Maltas Beskyttelse og Den Britiske Koloni, Malta


(1800–1813) – (1813–1964)


Efter maltesernes oprør mod det franske styre, kom briterne malteserne til undsætning, for at få dem ud af Valletta. I 1802 blev Erklæring om rettigheder for indbyggerne på øerne Malta og Gozo underskrevet. Det gjorde at Malta kom under den britiske krone og at Briterne ikke bare måtte opgive Malta.


Malta var på dette tidspunkt ikke en britisk koloni, men bare under britisk beskyttelse. Først i 1813 blev Malta en Britisk koloni og kom under britisk lovgivning.


 
 

Staten Malta


(1964–1974)


I 1964 blev Malta en selvstændig stat kendt som staten Malta. Maltas dronning derimod var stadig Dronning Elisabeth II. Det vil sige at Malta havde deres egen lovgivning, men var stadig en del af storbritannien. Det kan man sammenligne med det danske rigsfællesskab mellem Danmark, Grønland og Færøerne. Først i 1974 blev Malta til det som vi kender i dag: Republikken Malta.

 
 

Rabat

 

Rabats navn kan oversættes fra arabisk til “forstad”, fordi det var forstæderne til den tidligere hovedstad Mdina. Rabat er hjem til St. Paul og St. Agatha katakomberne (underjordisk gang med gravkamre i væggene). I romerske tider blev disse katakomber brugt til at begrave de døde, fordi det i Romersk kultur blev betragtet som uhygiejnisk at begrave dem i byen Mdina, og dele af Rabat er bygget ovenpå en gammel romersk by. Disse katakomber var ikke beregnet til at fungere som steder at gemme sig fra forfølgelser eller som boligkvarterer. I St. Agatha katakomberne er ca. 500 grave, de fleste tilhørende børn. De er opdelt i sektioner med kristne og ikke kristne områder. St. Paul katakomben siges at være hvor St. Paul opholdte sig efter sit skibbrud på øen. Ud over dette er Rabat kendt for dets smalle gader og træ galerijas (maltesiske altaner), vigtige kirker og romerske mosaikker.



The National Archives er også en populær attraktion i Rabat, hvor der arbejdes for at præservere filer og dokumenter fra øen. Blandt andet gemmer de alle papirdokumenter, samt mails, film, audio-optagelser og fotografer, digitalt.

 

Valetta


The City built by Gentlemen for Gentlemen


Byen Valletta blev grundlagt i 1566 efter at tyrkiske imperium havde prøvet at erobre Malta, men uden held. Sejren bliver betragtet som en af de største sejre i det 16. århundrede.



Upper Barrakka Gardens


Upper Barrakka Gardens ligger på den øverste del af St. Peter og Paul Bastion, og derfra har man udsigt over Grand Harbour. Havens buer blev bygget i 1661 af den italienske ridder Fra Flaminio Balbiani. De var oprindeligt overdækket, men loftet blev fjernet efter Fremhersken af Præsterne i 1775.


Haverne var oprindeligt brugt af ridderne af den italienske del af Johanitterordenen til fritidsaktiviteter, men blev åbnet for offentligheden efter afslutningen af ​​den franske besættelse af Malta i 1800.



Fort St. Elmo


I 1488 byggede Aragonerne et vagttårn på Saint Elmo Point, som var dedikeret til Erasmus of Formia (kendt som Saint Elmo). I 1533 forstærkede Johanitterordenen vagttårnet på grund af dets strategiske beliggenhed. Efter en osmannisk plyndring skete i 1551, blev det besluttet at at en stor ekspansion var nødvendig. Vagttårnet blev i 1552 nedrevet og en ny Bastion fort blev planlagt af fire Italienske arkitekter og bygget. Nye elementer blev senere tilføjet til fortet som fx. en ravelin et par måneder før Belejringen af Malta i 1565.

 

Johanitter Ordenen


(1566–1798)


Opførelsen af en by på Sciberras-halvøen var blevet foreslået af Johanitter Ordenen allerede i 1524. Dengang var den eneste bygning på halvøen et lille vagttårn, der var dedikeret til Erasmus af Formia (Sankt Elmo), som blev bygget i 1488. I 1552 blev vagttårnet slået ned og det større Fort Saint Elmo blev bygget.
Under den store belejring af Fort St. Elmo i 1565 faldt fortet til osmannerne, men osmanerne blev til sidst besejret ved hjælp af sicilianske forstærkninger. Den sejrende Stormester, Jean de Valette, gik straks igang med at opbygge en ny, befæstet by på Sciberras-halvøen for at styrke ordenens position i Malta og binde ridderne til øen. Byen tog navnet La Vallette.